<
  • info@malukutravel.com

Natuur op Maluku

De natuur op maluku

De Molukken is gezegend met een prachtige natuur. Veel van de eilanden hebben prachtige stranden, gevarieerde koraalriffen en een rijk onderwaterleven. Maar ook landinwaarts kun je genieten van prachtige natuur. En aangezien het toerisme op de Molukken nauwelijks ontwikkeld is, heb je een grote kans dat de paradijsjes voor jou alleen zijn.

00_417802_116997155173296_256665254_n

Maluku Travel


Klimaat

De Molukken heeft een tropisch klimaat. Maar onderling kan het klimaat op de eilanden zeer verschillen. In het grootste gedeelte van Indonesie valt het droge seizoen tussen mei en september en de natte periode van oktober tot april. Op de Molukken is dat precies andersom. Daar valt de minste regen tussen november en februari.

Het droge seizoen bestaat uit zonnige, warme dagen. Maar ook in het regenseizoen worden tropische regenbuien afgewisseld met heldere zonneschijn.

De gemiddelde temperatuur in de kustgebieden varieert van ongeveer 28 graden in mei, juni en juli tot ongeveer 30 graden in maart en oktober. In hoger gelegen gebieden schommelt de temperatuur overdag tussen de 16 en 26 graden. ‘s Nachts kan het zelfs zakken tot 8 graden. De luchtvochtigheid is hoog, tussen de 70% en 96%.

Landschap

De Molukken bestaat uit ruim duizend eilanden. Een groot deel daarvan is onbewoond. Zo’n 85 procent van het gebied bestaat uit water. In de wateren die de Molukken omringen, liggen bekende zeetuinen met de meest uiteenlopende onderwaterwereld. De bekendste zeetuinen liggen bij Ambon, de Banda-eilanden, de Kai-eilanden en Seram.

De kuststrook bestaat uit witte en zwarte zandstranden. Je vind er de mooiste koraalriffen, indrukwekkende rotsgebieden en mangrovebossen.

De meeste eilanden zijn bergachtig. Tweederde is begroeid met bos. Alleen de Aru- en Tanimbareilanden bestaan voor een groot deel uit moerassen. De hoogste berg is Gunung Binaya op Seram. Het heeft een hoogte van 3.027 meter. Op veel eilanden zijn vulkanen te vinden, die je vaak met een gids kunt beklimmen.

Flora & fauna

De Molukse eilanden zijn rijk aan Dipterocarp- en Shoreobossen. De flora bestaat voornamelijk uit Aziatische soorten. Er komen echter ook een aantal Australische natuurvormen voor. Op de eilanden Halmahera en Seram zijn laagland regenwouden en bergbossen te vinden. Bergbossen vind je voornamelijk in de Centraal- en Noord-Molukse eilanden.

In het zuidoosten van de Molukken lijkt de vegetatie, met dicht begroeide mangrove en moerasbossen, veel op dat van Papoea-Nieuw-Guinea.

De Molukken was lange tijd de enige plek waar de belangrijkste specerijen groeiden.
De kruidnagelplant, met het vermogen om vlees langer goed te houden, was het doel van vele zeereizen die de Chinese, Arabische en Europese zeelieden ondernamen. Ook nootmuskaat was lange tijd alleen op de Molukken te vinden.

De Molukken zijn rijk aan prachtige wilde orchideeen. Er zijn 170 soorten geidentificeerd op de verschillende eilanden.

De Molukse fauna is net als de flora beinvloed door Australische soorten. Er leven wilde varkens en een paar hertensoorten, maar grote zoogdieren zul je verder niet tegenkomen. Kleinere zoogdieren als apen en babirusa noemen het ook hun thuis. Maar de Molukken moet je vooral als vogelliefhebber bezoeken. Er komen ongeveer 350 vogelsoorten voor, waarvan 89 soorten endemisch zijn. Hiertoe behoren 40 soorten paradijsvogels en een aantal papagaaisoorten.

Vlinders zijn ook goed vertegenwoordigd, met 90 soorten waarvan er 25 soorten endemisch zijn. Het rijke onderwaterleven wordt nergens in de archipel geevenaard.

Bezienswaardigheden

Manusela National Park

Het Manusela National Park ligt in het midden van het eiland Seram. Het park is 189.000 hectare groot en omvat ook de natuurreservaten van Wae Nua en Wae Mual. Het bos alle ecosystemen van Seram. In het centrale deel van het park loopt van oost naar west de Pegunungan Merkele bergketen, die wordt doorkruist door wijde rivieren. Tot deze bergketen hoort ook de hoogste berg van de Molukken, de Gunung Binaiya (3.027m).

Op hoogtes tussen de 1.500 en 2.500 meter vind je bergbossen waarin varens en mossen groeien. Ga je nog hoger dan zul je zien dat de bossen veranderen in alpenvegetatie. Ten noorden van de Pegunungan Merkele vind je kleine heuvels en zandvlaktes met lage richels van koraalstenen en -zand. Langs de noordkust groeien mangrove- en strandbossen. Aan de zuidkust groeit geen natuurlijke vegetatie.

vulkaan banda

Landinwaarts vind je moerassige laaglandbossen en mangrovebossen. In het park vind je verschillende soorten dieren waaronder ruim honderd vogelsoorten. Het Manusela National Park wordt bewoond door de Manusela- en Nuaulustammen. Het eiland Seram kun je per boot bereiken vanaf Ambon.

Laut Banda – Gunung Api Banda Marine Recreation Park

De Banda-archipel is een groep van negen vulkanische eilanden. Ze hebben allemaal verlaten stranden en ze worden omringd door de prachtigste koraalriffen. Het gebied is van groot belang voor veel zeevogels, schildpadden en vissoorten. 2.500 hectare van de Banda-archipel heeft de benoeming marine recreation park.

De grootste attractie van het park is de Gunung Api Banda (676 m), een actieve vulkaan die in 1988 voor het laatst uitbarstte. De vulkaan kun je in zo’n twee tot drie uur beklimmen. De Banda-archipel is te bereiken per boot of vliegtuig vanaf Ambon. Met het openbaar vervoer kun je komen tot Pulau Bandanaira, vanwaar je een boot naar de andere eilanden kunt pakken.